Jadual Waktu

Jadual Waktu

Doa & Zikir

Doa & Zikir

Jualan buku

Jualan buku

Tuesday, 20 September 2011

Rawatan Menggunakan Daun Bidara


Salah satu ikhtiar yang diusahakan di Darussyifa’ ialah rawatan menggunakan daun bidara. Ia secara khusus digunakan dalam merawat penyakit-penyakit bersihat rohani seperti gangguan emosi, susah tidur, gangguan makhluk halus dan sihir. Kaedah ini sebenarnya bersumberkan amalan para ulama terdahulu yang menjadikan daun bidara sebagai bahan rawatan utama dalam mengatasi orang yang terkena sihir.

Antara dalilnya ialah sebagaimana yang dsebutkan oleh Abul Hasan Ali ibn Khalaf yang dikenali Ibn Battal al-Maliki yang mensyarahkan sahih Bukhari ketika menghuraikan hadith berkenaan sihir :

“(Hendaklah dia mengambil tujuh helai daun bidara yang segar hijau lalu menumbuknya di antara du abatu (iaitu menggunakan lesung) kemudian digaul dengan air lalu dibacakan ayatul kursi, tiga qul (ada yang mengatakan empat qul termasuk surah al-Kafirun) kemudian dihirup tiga kali dan hendaklah dia mandi dengan air tersebut. Sesungguhnya ia akan menghilangkan apa sahaja yang dihidapinya dengan izin Allah, ia baik bagi lelaki yang tertahan daripada mendatangi isterinya (tidak boleh berjimak disebabkan sihir)”

Dalam contoh lain, Nabi SAW juga menjelaskan bahawa ketika memandikan mayat selain dimandikan dengan air bersih, salah satu mandian mayat tersebut perlu menggunakan campuran air dengan daun bidara. Ini menunjukkan terdapat khasiat khusus pada daun bidara sehingga digunakan ketika memandikan mayat.

Kaedah rawatan :
Ambil sekurang-kurangnya 21 helai daun bidara untuk kegunaan tiga hari iaitu setiap hari menggunakan 7 helai. Ambil tujuh helai daun bidara ini kemudian tumbuk dengan lesung batu sehingga separuh hancur. Campurkan daun yang separuh hancur itu dengan air yang telah didoaka. Minum sedikit air ini kemudian dibuat bilasan mandi di waktu petang. Lakukan kaedah ini selama tiga hari berturut-turut.

Rujukan : Rawatan Penyakit Jasmani (I), Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din


_______________________________________________________________

Iklaneka

Jualan buku karya ulama tersohor. 2 buah buku yang sangat bernilai ini seharusnya anda miliki. Menggabungkan antara kaedah dan hujahan menjadikan ia sangat berguna kepada semua. Selain dalil dan nas yang dikemukakan, kaedah/teknik merawat turut diajar bagi memastikan pembaca betul-betul memahami isu ini. Hubungi segera untuk dapatkan buku ini17 comments:

 1. assalamuaikum..

  ada sedikit pertanyaan berkenaan pokok daun bidara.

  Darussifa' Salak tinggi ada jual benihnya tak? jika ada berapa harganya?

  Satu lagi, boleh tak kalau pokok bidara ni di tanam di dalam pasu.?

  wasalam

  ReplyDelete
 2. Waalaikummussalam wbt

  Benih Daun Bidara diberi percuma. iaitu anak pokok
  sila berhubung dengan perawat kami
  013-5950774 (Ust Suhaimi) atau boleh terus datang ke Darussyifa' BBST

  ReplyDelete
 3. sebarang urusan pembelian Daun/Pokok Bidara, sila hubungi ust muiz h/p: 01112396165

  ReplyDelete
 4. berkesan ke guna cara ini?sebab saya masih belum pulih

  ReplyDelete
 5. Kesembuhan penyakit adalah urusan Allah. Kita hanya berikhtiar. Ubat juga bukan penyembuh, begitu juga daun bidara, semua bahan yang kita gunakan adalah sebagai ikhtiar. Bahan dan kaedah yang kita gunakan adalah betul dan kita ambil dari sumber yang betul. Kalau Allah tak izinkan sembuh buatlah macammana pn pasti x sembuh. Tp bila smpai masa, In Sya Allah sembuh.

  ReplyDelete
 6. Mohon kongsi Artikel ini, Jazakallah

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum...sya dlm proses menjalani rawatan di darussyifa kk sabah. Sya diberi daun bidara tuk tujuan mandian & minum. Sya nak tanya ustaz, selepas minum & mandi air daun bidara tersebut sya merasa lenguh2 satu badan , pening & kdg mual. Adakah itu tindakbalas positif yg berlaku dlm proses penyembuhan??? Terima kasih.

  ReplyDelete
 8. ya subhanallah...Di Terengganu ni banyak sekali pohon bidara...sadikit masa lagi saya akan buat TUT ....dan manfaatkannya...saya juga sedang kumpul beberapa benih Tiin...Alhamdulillah

  ReplyDelete
 9. to mschie.. dimana saya boleh dapatkan daun bidara di kawasan kota kinabalu ni

  ReplyDelete
 10. untuk bibit bidara, zaitun, dan tin, untuk wilayah indonesia bisa hubungi saya 081274002222

  ReplyDelete
 11. Assalamulaikum, saya nak tanya, bagaimana nak mengubati penyakit sihir pada orang yg terkena minyak dagu? Dan cara dari menghalang dari terkena lagi atau mengelak dari sihir itu ditambah semula? Terima kasih.

  ReplyDelete
 12. Assalamualaikum wr wb
  untuk di Indonesia dari wilayah Bantul, yogyakarta da lainnya insyaAllah kami menyediakan daun bidara dan Pohon bidaranya usia belasan tahun info http://indonetwork.co.id/daun_pohon_bidara/4835946/daun-pohon-bidara.htm
  http://iklangratis.org/sehat-cantik/sehat-cantik-lainnya/daun-bidara-dan-pohon-bidara-i55836
  trimakasih http://darussyifabbst.blogspot.com

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum.saya nak tanya kat kuantan kat mana blh dpt daun atau pokok bidara ni.

  ReplyDelete
 14. Saya nak beli pokok bidara dgn daun2nya sekali,nak buat mandi hari2,saya ada masalah saka,tambahan pula saya kena sihir lagi,Kalau allah izinkan saya kijak2 jin ni semua,saya dah nak muntah dah jemu dgn masalah jin ni,saka saya ni pulak dah menjadi2 kurang asamnya,jin sihir ni pula suka ganggu jin saka saya,saya selalu mimpi jin,saya dah jemu dgn jin,saya dah Cuba mandi limau banyak Kali juga x jalan,saya nak beli POKOK BIDARA Dgn daun daun segala bidara yg ada,saya nak buang syaitan ni semua.

  ReplyDelete

 15. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:(majidvijahlending@gmail.com)

  LOAN APPLICATION FORM.

  (1)Full Name:
  (2)Country:
  (3)State:
  (4)Address:
  (5)Sex:
  (6)Occupation:
  (7)Amount needed:
  (8)Loan duration:
  (9)Loan purpose:
  (10)Telephone

  Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

  ReplyDelete
 16. saya tinggal di ipoh dan saya perlukan benih bidara..ada yang boleh bantu?

  ReplyDelete


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com